Ihmismielen ihmettelyä Luonne on ihmisen kohtalo. (Herakleitos)

Kirjoitusvirhepoliisit ja psykologia

Ihmiset ovat kadottaneet kykynsä emotionaaliseen itsesäätelyyn sosiaalisessa mediassa. Ei tarvitse kuin selailla Facebookin ja Twitterin kommenttiosioita löytääkseen viljalti esimerkkejä henkilöistä, joilla julkaisun sisältö ja ydinasia ovat menneet täysin ohi tai ne ovat henkilöille merkityksettömiä. Itse kommentit kun käsittelevät ainoastaan kirjoitus- ja kielioppivirheitä. Kirjoitusvirheistä huomauttelemisen lisäksi kyseinen käyttäjäryhmä usein myös teilaa virheenkirjoittaneen henkilön. Psykologian mukaan tietyntyyppiset henkilöt toimivat näin.

Kirjoitusvirhepoliisin persoonallisuuden piirteitä

Tutkijat ovat pystyneet osoittamaan vuonna 2016 tehdyssä tutkimuksessa (PLO) että henkilön persoonallisuuden piirteet vaikuttavat kielen tulkintaan, erityisesti siihen miten he reagoivat kirjoitus- ja kielioppivirheisiin. Tutkimuksessa havaittiin, että ne henkilöt, jotka huomauttelevat toistuvasti muiden virheistä, ja joilla on jatkuva tarve korjata niitä, omaavat tietynlaisia persoonallisuuspiirteitä:

  • Vähemmän avoimia
  • Introvertteja. Introvertit tuomitsivat kirjoitusvirheitä tehneen henkilön negatiivisesti ja negatiivisemmaksi kuin muut ihmiset. Eräässä toisessa tutkimuksessa samat tutkijat Boland ja Queen testasivat ihmisten reaktioita sähköpostiviesteihin. Tutkimuksessa havaittiin myös, että introvertit arvioivat ihmiset taitamattomiksi ja ylipäätänsä pitivät heitä potentiaalisesti huonompina. Psykologien mukaan tämä johtuu siitä, että introvertit ovat herkempiä muutoksille tai poikkeamille. Introvertit eivät todennäköisesti edes haluaisi jakaa elämäänsä henkilön kanssa, joka tekee paljon kirjoitusvirheitä.
  • Kompromissihaluttomia
  • Itsekkäitä
  • Suvaitsemattomia
  • Tunnollisia

PLO tutkimuksessa havaittiin, että kirjoittajilla, joilla oli paljon kirjoitusvirheitä, arvioitiin ylipäätänsä huonommiksi kuin niitä,  joilla ei ollut, mutta esimerkiksi ekstrovertit yleensä sivuuttivat virheet sekä  unohtivat ne nopeasti verrattuna kirjoitusvirhepoliiseihin. Kirjoitusvirheet häiritsevät eniten vähemmän avoimia ja tunnollisia sekä introvertteja, kun taas kieliopilliset virheet häiritsevät kaikkein eniten suvaitsemattomia ja kompromissihaluttomia. Kyseisen tutkimuksen otanta oli pieni, eli tuloksiin kannattaa suhtautua varauksella.

Psykologien mukaan kirjoitusvirhepoliisit haluavat tuntea paremmuutta. He iskevät erityisesti silloin, jos he eivät pidä viestin sisällöstä, tai he eivät pidä itse viestin kirjoittajasta. Järjellistä keskustelua viestin sisällöstä tällaisen henkilön kanssa lienee turha odottaa, koska näin ei tule tapahtumaan. Kirjoitusvirhepoliisin motiivina on ilmoittaa ainoastaan omasta asiantuntemuksestaan ja muiden virheistä, koska virheiden tunnistaminen viittaa siihen, että henkilö tietää enemmän kuin henkilö, joka teki virheen. Ihmiset rakastavat todisteita siitä, että he ovat parempia ja tietävät enemmän kuin muut.  

Senat sakasin –mistä johtuu?

Kognitiivinen psykologi MacDonald Wisconsin-Madinsonin yliopistosta tutki, miten aivot käsittelevät kieltä. MacDonaldin mukaan aivomme eivät toimi sanakirjan tavoin, vaan kun henkilö haluaa ilmaista jotain, hän alkaa alitajuisesti harkita useampaa vaihtoehtoja assosiatiivisesta ryhmittymästä ja valitsee sieltä nopeasti yhden. Vaikka aivot tuntisivatkin oikein kirjoituksen ja kielioppisäännöt, niin muut tekijät voivat ohittaa tämän tiedon. Ja virheitä voi tapahtua. Myös  kognitiivisten psykologien Kalfaoglu ja Staffordin mukaan syynä kirjoitusvirheeseen ei ole se, että henkilö olisi jotenkin tyhmä tai huolimaton, vaan kirjoittaminen on korkean tason toimintaa ja kuten kaikissa korkean tason tehtävissä, aivot yleistävät. Kun kirjoituksesta tulee rutiininomaista, henkilö ei enää kiinnitä niin tarkasti huomiota siihen mitä hän tekee, ja joskus rutiinit ohjaavat väärin. Erityisesti silloin kun henkilö kirjoittaa kiireessä tarkastamatta tai jos hänen keskittyminen on jostain syystä keskeytynyt, tällöin aivojen autopilotti valitsee sen tarpeeksi tutun vaihtoehdon ensiksi. Aivot siis yleistävät ja toimivat vaistonvaraisesti ja joskus tämä toimii henkilöä vastaan. Tämän lisäksi teknologia voi tuoda omat haasteensa oikeinkirjoitukselle. Voi olla, että henkilön suuret sormet ja pieni näppäimistö tai koneen oikoluku tekee hänelle kepposet.

Pohdintaa

Vaikka ihmiset yleensä tietävät, miten sanoja kirjoitetaan ja käytetään, niin tästäkin huolimatta virheitä tapahtuu. Virheet ovat kovin inhimillisiä, mutta niistä jatkuva muistuttaminen on pikkumaista saivartelua. Muodolliset oikeinkirjoitusasiat eivät saisi ohittaa itse viestin sanomaa. Kirjoitusvirheistä muistuttaminen sabotoi ja heikentää kirjoituksen alkuperäistä sanomaa ja tarkoitusta, lisäksi nämä turhat korjaukset usein lopettavat keskustelun tai siirtävät keskustelun väärille urille. Tosin joissakin tapauksissa tämä lienee kirjoitusvirhepoliisin todellinen tarkoitus.

Blogin kirjoittajaa ei häiritse muiden kirjoitus- tai kielioppivirheet.

(kirjoitus löytyy myös blogistani:https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/)

Lähteet:

Kalfaoglu, C. & Stafford, T. (2014). Performance breakdown effects dissociate from error detection effects in typing. Q J Exp Psychol (Hove). 2014;67(3):508-24. doi: 10.1080/17470218.2013.820762.  Haettu: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23931599

MacDonald, M.C. (2013). How language production shapes language form and comprehension. Frontiers in Psychology, 4:226. doi: 10.3389/fpsyg.2013.00226. Haettu: https://www.researchgate.net/publication/236604092_How_language_production_shapes_language_form_and_comprehension

Psychology Today (2016). Personality Traits of Grammar and Spelling Sticklers. Haettu: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-red-light-district/201604/personality-traits-grammar-and-spelling-sticklers

Queen, R. & Boland, J.E.(2015). I think your going to like me: Exploring the role of error in email messages on assessments of potential housemates. Linquistics Vanguard. ISSN 2199-174X, DOI:10.1515/lingvan-20150011. Haettu: https://www.degruyter.com/view/j/lingvan.2015.1.issue-1/lingvan-2015-0011/lingvan-2015-0011.xml

Queen, R. & Boland, J.E. (2016). If You’re House Is Still Available, Send ME an Email: Personality Influences Reactions to Witten Errors in Email Messages. Doi.org/10.1371/Journal.pone.0149885.PLOS. Haettu: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0149885

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Nyt tiedän, mikä on aikoinaan ratkaissut äidinkielenopettajieni ammatinvalinnan: introverttius, kompromissihaluttomuus, itsekkyys ja suvaitsemattomuus. Suomenmaikka saa toteuttaa itseään punakynällä, ja hänelle vieläpä maksetaan siitä.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mielenkiintoinen blogi ja myöskin varsin lohduttavaa tekstiä lukihäiriöiselle, joka ei esimerkiksi pysty kaksinkertaisten konsonattien lukumäärää arvioimaan oikein. Kiitos!

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Erityisesti tämän kännyn pieni koko ja sen myötä tekstin näkeminen kokonaisuutena lisää vielä virheitä entisestään. Välillä näitä iskuja ja kylmää suihkua saa itsekin tuta, kun kielestä irvitään, mutta onneksi se ei estä sanomisen tarvetta:)

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Kiitos Kaija. Sama vika meikäläisellä, varsinkin jos kännyllä kirjoittelee, niin aina välillä tulee vähän huteja..

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Minua häiritsevät sekä omat virheet että muiden tekemät. Itse teen niitä aika paljon, koska kirjoitan nopeasti, enkä aina jaksa tarkastella sitä mitä kirjoitin kielioppi- tai lyöntivirheiden kannalta, vaan ainoastaan siten että sainko asian esille ja jäikö jotain pois.

Silti, aina kun silmään sattuu oma lyöntivirhe tai muu hairahdus, se ottaa pannuun, mutta samalla tavalla ottaa pannuun myös muiden tekemätä virheet. Tekisi mieli huomauttaa, mutta ei oikein kehtaa, kun se tuntuisi nipotukselta ja tiedän että se tuntuu muistakin nipotukselta.

Kirjoituksia on mukavampi lukea jos niissä on asiat esitetty hyvin ja jäsennellysti, sekä vielä helppotajuisesti, eikä pienet kirjoitusvirheet siinä asiassa vaikuta, mutta jostain syystä ne silti ottavat pannuun.

P.S.
Tämäkin blogistin kirjoitus oli taas hyvä, pienistä kirjoitusvirheistä huolimatta, eikä liian pitkä.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Kiitos Arto, minuakin häiritsevät omat virheet (jos satun ne huomaamaan), mutta ei muiden.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Virheenkirjoittaneen" ei ole yhdyssana ja perusmuoto "vihreenkirjoittaa" olisi muutenkin huonoa suomea.

"PLO tutkimuksessa" pitäisi olla "PLO-tutkimuksessa".

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Samaa mieltä "vihreenkirjoittaa" on huonoa suomea ;)
Kiitos Janne ilmaisesta oikeinkirjoituksen tarkistuksesta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tiedostan olevani yksi näistä ärsyttävistä. En sentään kirjoitusvirheistä huomauta, mutta reagoin silloin kun sanotun merkitys muuttuu, tai siinä on sisäinen ristiriita. Kirjoitusvirheitä tulee itsekin tehtyä ihan liikaa. Yleensä esitän asiasta tarkentavan kysymyksen, silläkin uhalla että jotkut kokevat sen olevan tahallista väärinymmärtämistä. Tiedostan myös olevani ilkeä ihminen, kun pidän tuollaista harmittomana hauskanpitona, koska se perustuu toisen tekemään virheeseen. Tarkoitusperäni on kuitenkin ensikädessä lisätä kirjoituksen tai keskustelun ymmärrettävyyttä. Pelkkä asiasta huomauttaminen tuntuisi taas kielipoliisina olemiselta.

Kirjoittajahan voi suhtautua asiaan halutessaan ilmaisena oikolukupalveluna.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Mielestäni on asiallista kysyä, jos asian merkitys kirjoitusvirheen takia muuttuu.

"pidän tuollaista harmittomana hauskanpitona, koska se perustuu toisen tekemään virheeseen.." Jokainen tyylillään ja tämä vahvistaa vain sen väittämän, että pidämme todisteista, jotka osoittavat, että olemme parempia ja tiedämme enemmän kuin muut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Mutta kun Max on parempi ja tietää sen itsekin:) Voin kuvitella, että hänen tyylinsä ärsyttää joitakin, jos alkaa tuntua jutun menevän liikaa jankkaamisen puolelle. Minua se ei häiritse, kun itsekin olen joissakin asioissa varsinainen sitkeä sissi viemään asiaa lähes jankkaamisen uhallakin loppuun asti.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Minulla ihan sama. Paitsi, että joskus kyllä huomauttelen ihan kirjoitusvirheistäkin. Minusta on hyvä, että kieliopista pidetään huolta. Pienet virheet eivät tietenkään sanoman ymmärrettävyyttä haittaa, mutta pelkään tässä (kuten monessa muussakin asiassa) ns. pitkää juoksua, eli, jos pieniä virheitä katsotaan läpi sormien, niin ajastaan aletaan tehdä yhä enemmän ja yhä isompia virheitä, ja lopulta voi olla, että virheiden määrä sotkee jopa kirjoituksen sanomaa.

Kielipoliisien pitäminen ilmaisena oikolukupalveluna on varsin erinomainen ajatus, mutta sen lisäksi vinkkaan Puheenvuoroon kirjoittaville myös ihan teknisen (ja ilmaisen) oikolukupalvelun:

https://oikofix.com/

Oman tekstinsä kopsiminen tuonne ja "Tarkista teksti" napin klikkaaminen kestää noin minuutin, ja sen jälkeen voi halutessaan korjata tai olla korjaamatta kohdat, joista oikoluku huomauttaa.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Minun mielestäni on myös hyvä, että kieliopista pidetään huolta. Itse asiassa käytin juuri tuota oikofix.comia, ennen kuin julkaisin tekstini. Oikofix ei muuten huomauttanut kirjoitusvirheistä, joita tekstissäni on..

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #17

Mikä oli sellainen virhe tekstissäsi, josta Oikofix ei huomauttanut?

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #21

Katopas, joo, totta. Ilmeisesti Oikofix ei ole kovin hyvä yhdyssanoissa. Sanassa "virheenkirjoittaneen" se ei tosiaan näytä löytävän mitään huomautettavaa. Sen sijaan sanasta "virheellisestikirjoittaneen" se löytää yhdyssanavirheen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

Joskus nämä koneet voivat korjata myös oikein kirjoitettun tekstin vääräksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #22

Joskus nämä koneet voivat korjata myös oikein kirjoitettun tekstin vääräksi.

Käyttäjän AaroKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Minulla on ongelmana se, että en usein huomaa omia kirjoitusvirheitäni. Toisen kirjoittamassa tekstissä virheet huomaa helpommin. Omassakin tekstissä ne erottaa todennäköisemmin, jos tarkistaa sen myöhemmin eikä samana päivänä, jona on sen kirjoittanut.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Tämä johtuu siitä, että tulemme "sokeaksi" varsin nopeasti omalle tekstille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Se johtuu siitä että emme lue riittävän tarkasti omaa tekstiämme, koska me jo tiedämme mitä siinä lukee, tai ainakin mitä luulimme kirjoittaneemme.

Sitten kun joskus seuraavana päivänä ottaa oman tekstinsä uudestaan esiin ei enää muista mitä on kirjoittanut ja kun siihen sitten yrittää tutustua, tehdyt kirjoitus- lyönti- ja muuta virheet suorastaan loistavat silmään.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuossa on syy, miksi pyydän jotain toista lukemaan asiakkaalle lähdössä olevat tekstit. Aina. Jos suinkin mahdollista.

Joskus taas joutuu pyytämään jotain toista silmäilemään koodi läpi, jos se toimii väärin, mutta itse ei vain löydä kohtaa, missä virhe on. Useammin kuin kerran joku toinen on nähnyt virheen alle minuutissa, kun itse on ensi käyttänyt tunnin sen etsimiseen. Tämä koskee siis loogisia virheitä. Muotovirheet kääntäjät ja tulkit ovat kyllä aika petoja löytämään.

Aivot ovat tosiaan erinomaiset lukemaan tekstiä kuten sen haluaisi olevan.
Ainakin omaa...

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Aivomme huijaavat meitä monella eri tavalla..

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jännä että taas me introvertit ollaan ihan paskoja ihmisinä. Itse huomauttelen harvoin kirjoitusvirheistä, varsiten koska teen niitä itsekkin.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Miten tuollaiseen päätelmään päädyit? Ei ainakaan minusta se, että ei tykkää kirjoitusvirheistä, tee kenestäkään mitenkään erityisen huonoa ihmistä.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

YLE ja muut kanavat ovat ottaneet mallia kirjoitusvirheiden hyväksymisestä.Siellähän nykyään vilisee täysin väärin suomennettuja tekstejä eli sanoja ei ole osattu suomentaa oikein.Keitä lie palkattu sinne suomentamaan.Ainakaan suomenkieli ei ole hallussa.

Täällä taas jankuttajat ja muut itsensä korottaneet tekevät sitä ihan sen takia,että kuvittelevat olevansa muiden yläpuolella ja lähinnä siksi kun ei ole mitään tietoa asioista joihin ottavat kantaa.Kuvitelma näkyy olevan se,että kun on jossakin yhdessä duunissa pätevöitynyt ,ainakin omasta ja seuraajiensa mielestä, luulevat olevansa sitä joka alalla ja lajissa.

Näitä muutamia täällä kirjoitta päivät pitkät.Näille on tyypillistä myös toisten mitätöinti ja henkilöön meneminen siloin,kun ei näiden tyyppien kommentit tai mielipidekirjoitukset miellytä.Faktoista näillä ei useinkaan ole mitään hajua,ei nykypäivän.

Almamedian aikana us taso on laskenut kuin lehmän häntä,eikä sitä syyttä mainita us kuplassa elävien ulkopuolella.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Vaikka tunnustaudun itsekin pilunviilaajaksi kirjoitusvirheiden suhteen olen hieman huolissani siitä että ne jotka eivät ole oikein tottuneita kirjoittajia, vaikka ovatkin ehkä tottuneita keskustelijoita, eivät oikein uskalla kirjoittaa, koska pelkäävät kirjoitusvirheitä ja kielipoliiseja.

On varsin ymmärrettävää ettei kirjoitustaito kehity ellei kirjoita ja olenkin huomannut että monen kirjoitustaito on huomattavasti parantunut aktiivisesta kirjoittelusta johtuen.

Sen takia olisi parempi jos "kielipoliisit" toimisivat mahdollisimman hienotunteisesti. Kyllä se kirjoitustaito siitä paranee ihan itsestään, jos kirjoittajia vain rohkaistaan kirjoittamaan, eikä kirjoittajia masenneta tylyillä kommenteilla, jotka keskittyvät asian sijasta kirjoitusvirheisiin.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Sammaa ååsiktia kanssasi, sillä itselläni on aika huono ruotsinkielen taito ja silloin, jos jatkuvasti huomautetaan kieliopista tai muista kukkasista eikä yritetä vain ymmärtää toista, ajaudutaan äkkiä tilanteeseen, jossa ei vain vuorovaikuteta.

Hiljaisuudesta voi tulla aika ongelmallista ja ristiriitoja vaiennetussa yhteisössä on varmasti luvassa.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Mäkin tykkään että mua huomautetaan kohteliaasti jos kirjoitan väärin, entisestään huonontunut näköaistini tekee välillä tepposet ja usein joudun korjailemaan kirjoittamiani asioita ymmärrettävään muotoon.

Käyttäjän MikkoMarttila kuva
Mikko Marttila

Luulen kyllä kieliopillisten asioiden kohdalla yleensäkin ongelman pilkunviilaajilla olevan enemmänkin se, että he ovat tulleet "yliajetuiksi." "Kosto elää", tavataan sanoa ja sitä myös saa, kun omat ajatukset ovat tulleet mitätöidyksi.

Pelko johtaa tilanteeseen, jossa nojaudutaan lopulta kielioppisääntöihin, kuin että vaivauduttaisiin ymmärtämään asiasisältöä. Säännöt luovat kätevän kilven, jonka taakse piiloutua asettamatta itseään yhtään likoon, ehkä tässä se ydinajatus?

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Joissakin tapauksissa itseni kohdalla on tapahtunut juuri näin. Ennestään mielipiteisiini pakkoruotsista kyllästynyt kommentoija, on saanut virheestäni oivan syyn pottuilla. Se hänelle suotakoon, sillä muuten voi verenpaine vain liikaa nousta:)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset