Ihmismielen ihmettelyä Luonne on ihmisen kohtalo. (Herakleitos)

Pää syvällä pensaassa

Ihmisten käyttäytyminen on varsin kiehtova ihmettelyn aihe. Monesti hämmästelen, että miksi niin monet näennäisesti älykkäät ja järkevät ihmiset kieltävät kiivaasti totuuden huolimatta kiistattomista faktoista ja tieteellisistä todisteista? Lisäksi he vielä kieltävät kiistävänsä tosiasiat ja pistävät päänsä yhä syvemmälle pensaaseen.

Psykologiassa psykoanalyyttisen teorian mukaan kieltämistä käytetään puolustusmekanismina, jonka avulla henkilö säätelee omaa mielentilaansa ylläpitääkseen psyykkistä tasapainoaan.

Kieltäminen “Denialism“

Kieltäminen on irrationaalista toimintaa, jossa henkilö kieltäytyy hyväksymästä empiirisesti todennettavissa olevaa todellisuutta. Kivulias tosiasia voidaan hylätä joko kokonaan tai se hyväksytään vain osittain. Osittain hyväksyttyä tosiasiaa sitten vähätellään, jottei siitä tulisi henkilölle niin vaikeata vastaanottaa.

Kiellämme asioita useista eri syistä. Meillä on kyky tuottaa kompleksisia emootioita, jotka puolestaan vaikuttavat arviointikykyymme. Todellisuus ja tosiasiat tulkitaan usein rajoittavaksi. Kieltäminen voi siis olla henkilön valinta kieltää todellisuus, keinona välttää psykologisesti koettu epämiellyttävä totuus. Henkilö voi kieltää niin ulkoisen todellisuuden kuin sisäiset ajatukset, tunteet ja kokemukset.

Alitajuntamme vaikuttaa käyttäytymiseemme ilman tietoisuutta.

Kieltäminen on siis yksi monista mielen puolustusmekanismeista. Puolustusmekanismina se suojaa henkilön psykologista hyvinvointia traumaattisissa tilanteissa tai tilanteissa, jotka aiheuttavat henkilölle ahdistusta ja konflikteja. Kieltäminen suojaa henkilöä emotionaaliselta shokilta ja voimakkaalta surulta, esimerkiksi kuolemaan liittyvissä uutisissa. Kieltäminen nähdään myös “välttämisenä”, jossa henkilö tekee kaikkensa, jottei hänen tarvitse käsitellä tiettyä tilannetta, koska totuus on liian kivuliasta käsitellä. Ihmiset kieltävät usein myös tunteensa, esimerkiksi tilanteissa, jotka ovat epäedullisia. Esimerkiksi henkilö elää hänelle vahingollisessa suhteessa, tai pitää kiinni työpaikasta, joka syö henkilöä sisältäpäin. Henkilö kieltää suhteen tai työsuhteen haitallisuuden, eikä halua myöntää sitä itselleen, koska asian myöntäminen aiheuttaa henkilössä syyllisyyttä ja jopa pelon tunteita.

Kieltäminen voi liittyä erilaisiin addiktioihin. Esimerkiksi erilaiset riippuvuussuhteet kielletään ja riippuvuutta aiheuttavien aineiden haitallisuutta vähätellään.

Kieltäytyminen liittyy kognitiivisiin vinoumiin. Vahvistusvinoumassa henkilö kieltää todisteet, faktat, rationaaliset selitykset ja pysyy tiukasti kiinni kannassaan etsien todisteita, jotka tukevat henkilön omia uskomuksia. Kieltäminen on usein myös itsepetosta. Se on illuusion luomista. Ylivertaisuusvinoumassa henkilö kieltäytyy ajattelemaan, että hän olisi huono jossakin. Henkilön on tietenkin mahdotonta ymmärtää olevansa huono jossakin, jos ei ymmärrä mitä huono ylipäätänsä tarkoittaa (ks. Dunning-Krüger-effekti).

Kieltäminen voi olla myös kognitiivisen dissonanssin seuraus. Faktat kielletään, koska ovat ristiriidassa henkilön mielipiteiden kanssa. Tosiasian hyväksyminen toisi henkilölle ahdistusta ja stressiä, sekä myös vihan tunteita. Tämän takia mielen osat vastustavat tosiasioita suojelemalla henkilöä stressin ja vihan tunteilta.

Kieltämistä voi tietyssä määrin verrata jopa harhaluuloon, mikä tarkoittaa vakaata uskoa johonkin ajatukseen, jonka tiedetään olevan väärä. Kieltämisessä henkilö noudattaa voimakkaasti vääriin luuloihin, huolimatta heille esitetyistä selkeistä todisteista ja tieteellisistä havainnoista.

Kieltäytyminen, persoonallisuus- ja mielialahäiriöt. Tiettyihin persoonallisuushäiriöihin kuuluu osana kieltäminen, esimerkiksi narsistisen persoonallisuushäiriön omaava henkilö kieltää tiedot, jotka viittaavat siihen, ettei hän olisi täydellinen. Maniassa (mielialahäiriö) moni manian kokenut kieltää sairautensa, sairauden kieltäminen on psyyken keino hallita avuttomuuden tunnetta.

Kieltäminen on osittain rationalisointia. Henkilö alkaa selittelemään toimintaansa ja siihen liittyviä tekijöitä, joko kokonaan kieltämällä tai osittain. Henkilö välttää näin vastuun tapahtuneesta.

Ääripään kieltäjät. Tosi kieltäjät ovat usein fanaattisia fundamentalisteja, jotka löytävät totuuden erilaisista “ismeistä”. He ottavat tekstien kirjoitukset usein kirjaimellisesti ja tulkitsevat tekstejä uudelleen omien ennakkoluulojen pohjalta.

Kieltämistä voidaan esittää myös suuremmassa mittakaavassa eli eri ryhmien, kulttuurien tai jopa kansojen keskuudessa. Esimerkkinä toisen maailmansodan holokaustin kieltäminen.

Hyödyt ja haitat

Jokainen ihminen harjoittaa kieltämistä tavalla tai toisella. Se on normaali tapa suojella  egoa. Kieltäminen suojaa meitä epämiellyttäviltä ja raskailta tilanteilta. Stressin ja selviytymismallin mukaan kieltämistä voidaan pitää adaptiivisena strategiana suojaamaan henkilöä ylivoimaisia tapahtumia ja tunteita vastaan, se on siis hyödyllinen puolustuskeino traumaattisten kokemusten keskellä. Mutta tosiasioiden kieltäminen ja vastustaminen ei välttämättä ole hyvä vaihtoehto. Psykoanalyyttisesta näkökulmasta kieltäminen on patologinen ja tehoton puolustusmekanismi. Todellisuuden kieltäminen antaa meille mahdollisuuden jatkaa itsellemme epäterveellistä ja epäedullista käyttäytymistä, esimerkiksi erilaisten riippuvuussuhteiden kieltäminen, hyväksikäyttösuhteessa eläminen tai vakavan sairauden kieltäminen. Lisäksi jatkuva ja toistuva kieltäminen puolustusmekanismina voi pahimmillaan johtaa myös psykologisiin häiriöihin. Kieltäminen ei pitkällä aikavälillä ratkaise ahdistusta tuottavaa tilannetta, vaan ainoastaan hetkellisesti.

Hommat hanskassa ja hanskat hukassa..

Useimmilla meistä on olevinaan hommat hanskassa, mutta todellisuudessa hanskat ovat täysin hukassa. Kieltäminen on taas yksi tapa valehdella itsellemme. Laitamme pään pensaaseen heti, jos jokin asia ei meitä miellytä tai tuntuu epämukavalta. Epämiellyttävä todellisuus joko kiistetään, evätään tai jätetään huomiotta. Tällainen tosiasioiden kieltäminen on tieteellisen tiedon halveksuntaa, ja kieltävän henkilön tuottama tieto perustuu syvästi henkilön omiin virheellisiin oletuksiin.

Blogin kirjoittaja pyrkii viettämään voittopuolisesti pensasvapaata aikaa.

(Kirjoitus löytyy myös blogistani: https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/)

Aiheeseen liittyvää:

https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/lue/2019/02/aivomme-valehtelevat-meille

https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/lue/2017/08/rationalisointi-alitajuista-valehtelua-itsellemme

https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/lue/2017/05/sinakin-petat-itseasi

Lähteet:

Huhtasaari, S. (2019). Venyvä totuus. BoD.

Guardian (2018). Denialism: What drives people to reject the truth. Haettu: https://www.theguardian.com/news/2018/aug/03/denialism-what-drives-people-to-reject-the-truth

Psychology Today (2015). The denial of Reality. Haettu: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/our-emotional-footprint/201512/the-denial-reality

Psychology Today (2018). Being in denial. Haettu: https://www.psychologytoday.com/us/blog/intense-emotions-and-strong-feelings/201805/being-in-denial

Terveyskirjasto. Kaksisuuntainen mielialahäiriö. Haettu: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00048

Wikipedia. Denial. Haettu: https://en.wikipedia.org/wiki/Denial

Wikipedia. Cognitive bias. Haettu: https://en.wikipedia.org/wiki/Cognitive_bias

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Hyvä että US:n lukijat saavat välähdyksiä psykologian ilmiöistä.

Olisi ollut aiheellista mainita kieltämisen olevan erittäin primitiivinen defenssi, johon turvautuvat lapset sekä persoonaltaan epäsuotuisasti kehittyneet aikuiset. Denial -defenssiin S Huhtasaari löytää loppumattomasti aineistoa lähipiiristään.

- 15 vuotta vanhaa gradua sovelletaan nykyisiin ohjeisiin
- en kopioinut
- syy oli gradun ohjaajan
- jne, jne, jne

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Henkilöihin liittyvät analyysit jätän lukijoille. Kirjoitan ihmisten käyttäytymisestä yleisellä tasolla.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

"Totisesti minä sanon teille, ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, ette pääse taivasten valtakuntaan." (Matt. 18:3)

Pointtina vain lapsen uskoisena kyseenalaistamatta pureskelematta kaikki menee "läpi" .

Riippuvuus suhteitten haitallisuudesta voi olla montaa mieltä . Kun sehän voi olla "eteenpäin"/jonnekipäin vievä "elämänlanka" joillakin.

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Arkielämän politiikassa ilmiö näkyy esim siten, että toimittaja-valokuvaaja kuvaa Välimeren yli tulevaa täpötäyttä laivaa, jossa on noin 2500 Länsi-afrikkalaista, 16 - 35 vuotiasta siirtolaismiestä. Joukossa on n 10 naista ja lasta. Toimittaja- kuvaaja tekee tapahtumasta uutispätkästä Ylen Uutisille, jossa hän kertoo seuraavansa väsyneitä Syyrian pakolaisia, joissa huomattava osa on naisia ja lapsia (kuva lapsissa).
Äkkipäätä voisi päätellä, että toimittaja- kuvaaja valehtelee, mutta ei hän valehtele. Hän on orientoitunut siihen, että Välimeren yli tulee kurjia nais- ja lapsipakolaisia veneet täynnä. Ja hänhän näkee juuri sitä mitä hän odottaa näkevänsä oli todellisuus mitä vaan.
Vuoden 2015 kansainvaelluksessa, jos olisi laittanut silmänsä kiinni ja kuunnellut vain toimittajien raportointia, mielikuva olisi syntynyt, että Torniossakin rajan yli vaelsi vain pakolaisnaisia ja -lapsia.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Media manipuloi meitä erilaisilla kuvilla. Tarkoituksena on vedota lukijoiden/kuulijoiden tunteisiin. Se, että ei julkaista todellista kuvaa tai jätetään kuvista osia pois on epätodellisten mielikuvien välittämistä.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu
Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Totuus on suhteellista ja toisinaan kieltämällä voi muuttaa todellisuutta. Esimerkiksi joskus on käynyt niin, että mies on kieltänyt epämieluisen biologisen tiedon isyydestä ja ansiokkaasti ominut itselleen isän roolin.

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

Yönsusien kirurgin slogani . Meihin liittyvien täytyy katsoa maailmaa samoin silmin . Eli samoihin "totuuksiin" uskoen .

Siihen liittyen osittain kun nytten Jehovia pakolaisina olisi tulossa Venäjältä Suomeen. Onko Putinin näkökulmasta eräänlainen "omaseurakunta" uhka hänelle tai valtiolle ..?
Voiko itsenäiset "seurakunnat" "keikuttaa" valtiota ..?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Totuudenjälkeinen kertoo, että meillä on tiettyä uskontoa kohtaan ennakkoluuloja, pelkoja!

Totuus:
Sen uskonnon maine on itse hankittua, se ei perustu ennakkoluuloihin, vaan tietoon.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Totuus on myös se, että kaikkien taikauskojen toimintaperiaatteet ovat vastaavia ja pätevät yleisesti joka puolella missä niitä taikauskoja on.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Saaran teksti ja analyysi on totutun terävää ja älykästä. Ongema on siinä että tätä älykästä tekstiä on aivan liikaa luettavaksi. Eikö sen voisi jakaa vaikkapa neljään osaan, yksi osa kerrallaan luettuna ei olisi lukijalla koko aikaa niin epätoivoinen olo.

Suosittelen blogia luettavaksi niille jotka eivät ole perillä asioista.
Minun ajatukseni ovat pitkään olleet blogistin ajatusten kanssa samansuuntaisia, aiheesta kuin aiheesta.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Kiitos Arto rohkaisevasta palautteestasi.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olen eri mieltä. Blogisti käsitteli mielestäni asiaa sopivan laajasti (suppeasti), tässä hyvin jäsennellyssä kirjoituksessa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Olen eri mieltä. Blogisti käsitteli mielestäni asiaa sopivan laajasti (suppeasti), tässä hyvin jäsennellyssä kirjoituksessa."

Saat olla eri mieltä, mutta minä pidän lyhyemmistä ja nasevammista kirjoituksista. Muuten tämän blogin teksti oli kyllä hyvin nasevaa.

Myönnän että lyhyesti ja nasevasti kirjoittamisessa on omat haasteensa. Minunkin blogini venyvät kovin helposti, vaikka pyrin esittämään jotain lyhyesti.

Jos asiaa on liikaa, se osittain vesittää sitä asiaa, koska ihmisen omaksumiskyky ja kyky käsitellä asioita on rajallinen.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #14

"Saat olla eri mieltä, mutta minä pidän lyhyemmistä ja nasevammista kirjoituksista."

Tässä lukeminen oli puuduttavaa minulle koska asia oli tuttua.

Kaikenlaisessa keskustelussa taas missä on vääntöä menee vähän siihen, että optimi olisi se että miten saa mahdollisimman lyhyesti ilmaistua premissit ja niistä tehtävä johtopäätös.

Sitten kun jollain on jotain agendaa mitä näkyy täällä lukemattomissa blogeissa niin ne voisi sieventää niin että vastataan kahteen kysymykseen:

1. Mikä oikein riivaa?
2. Mitä pitäisi tehdä että riivaus poistuu?

Tämä vähän syynä miksi en itse kirjoita blogeja. Saan sanottua asiani hyvinkin tiiviisti.

Eri asia sitten jos luennoisin jotain ja kävisi asioita perusteellisesti läpi. Olen vain niin ahne, että haluan että joku maksaa minulle siitä.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #14

Blogin kirjoittaminen on tosiaan omanlaistaan. Kaikilla meillä on oma erilainen tyyli ja minä kirjoittelen tyylilleni uskollisena (hieman ehkä pitkästi).. ymmärrän kyllä tuon näkökulman, että lyhyempien tekstien kautta lukija ehkä jaksaisi lukea blogini loppuun asti, koska ja kuten mainitsitkin, niin ihmisen omaksumiskyky on rajallinen.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset