Ihmismielen ihmettelyä Luonne on ihmisen kohtalo. (Herakleitos)

Ihana, kamala keski-iän kriisi

  • Venyvä totuus. Illuusio rehellisyydestä ja monogamiasta.
    Venyvä totuus. Illuusio rehellisyydestä ja monogamiasta.

Keski-iän kriisi, tähänastisten saavutusten analysointia, kesken jääneiden selvittämättömien asioiden pohdiskelua, elämänkysymysten kyseenalaistamista. Uskomus elämästä, maailmasta ja myös itsestämme tulevat kohdatuiksi. Ristiriita, sen välillä miten on oppinut näkemään maailman, ja miten se nyt kokee, synnyttää kriisin. Humanistisen psykologian näkökulmasta keski-ikäisen sisällä tapahtuu kasvatetun minän ja ydinminän konflikti.

Rationalisointi ja keski-iän kriisi. Tosiasiahan on se, että vanhenemme, emmekä enää nuorene. Se juna meni jo, mutta voimme rationalisoida itsellemme, että iällä ei ole mitään merkitystä,  ikä tuo mukanaan kokemusta ja tietoa. Nelikymppisestä elämä vasta alkaa, synnymme jopa osittain uudelleen. Entä ulkonäkö sitten, ikää alkaa tulemaan ja paikat alkavat rupsahdelle ja leukaperät roikkumaan, mutta voimme yrittää vakuutella itsellemme, että nelikymppinen on uusi parikymppinen, ainakin meidän omissa silmissä. Jonkun tutkimuksen mukaan, nelikymppisenä itseluottamus on korkeimmillaan, ja mielestäni tarvitseekin olla, jos tuohon ”nelikymppinen on uusi parikymppinen” uskoo. Mutta elämän hallinnan osalta, keski-ikäinen yleensä hallitsee itsensä paremmin, ja on tietoisempi itsestään, vaikkakin vanhempana. Ja onneksi aina voi lohduttaa itselleen, ettei tämä tästä enää paremmaksi tule.

Keski-iän kriisistä selviytyminen. Selviytymistapoja on onneksi monia. Minä kirjoitin kirjan "Venyvä totuus". Kirjani ei kuitenkaan käsittele keski-iän kriisiä, vaan sen kirjoittaminen oli minulle keski-iän kriisin purkamista.

 

Kirja: Venyvä totuus.

Venyvä totuus käsittelee pettämistä ja valehtelua eri näkökulmista, niin asiantuntijoiden kuin yksilöidenkin osalta. Kirjan tarkoituksena on auttaa lukijaa ymmärtämään miksi henkilö pettää ja valehtelee. Kirja auttaa myös tunnistamaan erilaisia pettäjätyyppejä ja pettämiseen liittyviä ilmiöitä sekä esittelee valheen eri muotoja. Kirja tarjoaa tietoa ja antaa vinkkejä siihen, kuinka pettäminen ja valehtelu paljastetaan. Kirja soveltuu sekä ihmisen olennaiseen kunnollisuuteen uskoville että epäluuloisimmille skeptikoille.

”Mielemme tekee meille usein kepposia, suurimman osan ajasta olemme tunteiden viemiä, manipuloitavissa olevia hyväuskoisia hölmöjä. Ketä tahansa voidaan huijata, pettää ja kenelle tahansa voidaan valehdella. Petämme ja valehtelemme ja lisäksi valehtelemme siitä, että petämme ja valehtelemme.”

Kirjaa saatavilla:

https://books.google.ch/books/about/Venyv%C3%A4_totuus.html?id=-hJADwAAQ...

https://www.bod.fi/kirja/saara-huhtasaari/venyvae-totuus/9789515683045.html

https://www.orellfuessli.ch/suche?sq=saara+huhtasaari

Lähde:

Dunderfelt, Tony (2010). Elämänkaaripsykologia. Wsoy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Meillä miehillä raha ja maine kompensoi hyvin vanhenemisesta johtuvia ongelmia. Harley-Davidsonilla saa 20 vuotta nuoruutta lisää, Ferrarilla jopa 30.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Niin, täytyyhän sitä kriisiä jollakin tapaa kompensoida, mutta hienoa, että löytyy keinoja :)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

70v eikä mitään kriisiä ole vieläkään. Hyväksyy vain luonnon lait. Synnyt,elät ja kuolet . Kuten lehti putoaa maahan ,maadut maaksi. Puun "siemenet" jatkaa sukua ,lapset. Näin se on aina ollut ja tulee aina olemaan .
Itse päätät teetkö omilla valinnoillasi täällä paratiisin vai helvetin.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Taidat olla aika poikkeuksellinen. Kriisit kun kuuluvat yleensä elämään, mutta se miten ne ottaa ja miten niistä selviytyy, onkin sitten ihan toinen asia. Omilla valinnoilla voi tosiaan vaikuttaa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Taidat olla aika poikkeuksellinen.

Vain talonpoikaisjärkeä käyttävä tavallinen kansalainen. Opit vanhankansan tervaskannoilta .Joilla nuo selvisi nälästä,-18 ajasta,sodasta .

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset