Ihmismielen ihmettelyä Luonne on ihmisen kohtalo. (Herakleitos)

Psykopaatit oppivat muita paremmin valehtelemaan

Uuden tutkimuksen mukaan psykopaatit oppivat muita paremmin valehtelemaan. Psykopaateilla on hermoverkoissa ylemmän tason toimintaa, joita tarvitaan kognitiivisen prosessoinnin suorittamiseen.

Uusi tutkimus

Hongkongin yliopiston tutkimus testasi opiskelijoiden valehtelukykyä. Tutkimukseen osallistui 52 yliopisto-opiskelijaa, joista 23 sai alhaisia psykopatiapisteitä ja 29 saivat korkeita pistemääriä eli heillä oli paljon psykopaattisia piirteitä. Molemmille ryhmille esitettiin valokuvasarja sekä tutuista että tuntemattomista kasvoista. Osallistujat saivat vihjeen vastata joko rehellisesti tai epärehellisesti, kun heiltä kysyttiin, tuntevatko he valokuvassa oleva henkilön. Tutkijat mittasivat opiskelijoiden reaktioaikoja vastaukselle ja havainnoivat heidän aivotoimintaansa käyttämällä funktionaalista magneettikuvausmenetelmää (fMRI). Osallistujat toistivat testin harjoittelun jälkeen.

Tutkijat havaitsivat, että kun henkilöitä kehotettiin valehtelemaan uudelleen, vastausaika harjoittelun jälkeen oli huomattavasti lyhyempi henkilöillä, joilla oli korkeita psykopatiapisteitä, kun taas henkilöillä, joilla oli alhaisia pistemääriä, vastausajat pysyivät samana. Lisäksi fMRI-kuvat osoittivat, että aivotoiminta vähentyi niillä henkilöillä, joilla oli korkeita psykopatiapisteitä ja vastaavasti lisääntyi henkilöillä, jotka olivat saaneet alhaisia pistemääriä.

Tutkimuksen tulos osoittaa, että ne henkilöt, joilla on paljon psykopaattisia piirteitä, saattavat oppia muita paremmin valehtelemaan. Heillä ei siis välttämättä ole valehteluun tarvittavaa luontaista kykyä, mutta he oppivat pettämään ja manipuloimaan toisia ihmisiä muita henkilöitä nopeammin.

Miksi valehtelu on psykopaatille helpompaa?

Valehtelu on monimutkainen tehtävä, joka vaatii useita aivojen eri prosesseja kuten työmuistia, estävää valvontaa, huomiota ja konfliktinratkaisua. Psykopaatilla näyttäisi olevan paremmat kyvyt käsitellä valheita aivoissa. He saattavat helpommin valehdella, koska heidän aivojensa ei tarvitse työskennellä niin kovasti moraalisten konfliktien ratkaisemisessa. Psykopaatti voi siis valehdella ilman omantunnon kouristeluita. Lisäksi psykopaatti uskoo omiin valheisiinsa. Hän kokee myös usein olevansa ylivoimainen, kaikkien sääntöjen ja lain yläpuolella. Ja ennen kaikkea hän kokee olevansa oikeutettu valehtelemaan.

Huomioitavaa

Kyseisen tutkimuksen otanta oli todella pieni, ja se oli tehty yksinomaan yliopiston opiskelijoille, joten yleistäminen laajemmin on vaikeaa. Mutta tämä havainto kuitenkin paljastaa jonkin verran henkilöistä, joilla on antisosiaalinen persoonallisuushäiriö. Kyse ei siis välttämättä ole luontaisesta kyvystä valehdella, vaan kyvystä oppia nopeammin ja helpommin valehtelemaan. Lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan, mutta tutkimus on taas askel eteenpäin psykopaatin toiminnan ymmärtämisessä.

”Valehtelu on taitolaji. – Toiset ovat siinä parempia kuin toiset. Parhaimpia näyttäisi olevan psykopaatit.”

(Psykopatiasta käytetään nykyisin termiä antisosiaalinen persoonallisuushäiriö)

(Blogikirjoitus löytyy myös blogistani: www.saarahuhtasaari@vuodatus.net)

Lisää aiheesta:

 https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/lue/2015/03/valehtelu-valheenpaljastus-ja-psykologia

https://saarahuhtasaari.vuodatus.net/lue/2014/09/psykopatian-yhteyksista...

Lähde:

Shao, R & Lee, T.M.C. (2017). Are Individuals with higher Psychopathic traits better learners at Lying? Behavioural and neural evidence. Translational Psychiatry 7, e1175; doi:110.1038/tp.2017.147. Haettu: http://www.nature.com/tp/journal/v7/n7/full/tp2017147a.html?foxtrotcallb...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Poliitikot ovat ammattivalehtelijoita, He siis valtaosaltaan ovat myös psykopaatteja. Näin siis loogisesti ajatellen ja olen sitä mieltä , että näin on myös käytännössä.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Valehtelu on olennainen osa monien ammattien harjoittamista esimerkiksi mainitsemiesi poliitikkojen. Heidän työtoimenkuvaan näyttää kuuluvan asioien joko vääristely tai olennaisten tietojen antamatta jättäminen. Lisäksi on totta, että poliitikoilla ja muilla uramenestyjillä on paljon psykopaattisia piirteitä. Onneksi poikkeuksiakin löytyy.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eipä ole tullut nähtyä -68 jälkeen kun aloin seurata politiikkaa.
Laitappa nimeltä joku politikko jos tiedät joka ei olisi jäännyt kiinni muunnellun totuuden puhumisesta.

Eduskunnan asiakirjoista löydän kyllä siihen vastauksen oli se kuka tahansa ajalta-87-17

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #4

En juuri seuraa politiikkaa, mutta toisaalta kukapa meistä ei aina välillä muunneltua totuutta puhuisi!

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #5

Kannatas seurata jo uravalinnankin takia. Oppii paljon miten eduskunta ja presitentti toimii eri lakien mukaan.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #7

Itsensä sivistäminen ei ole koskaan pahitteeksi, mutta politiikka ei oikein liity minun uravalintaani.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Näin.On todettu myös että suurinosa suuryritysten-,valtioiden johtajista ja päättäjien joukosta on Psykopaatteja.

Kuten myös juristit. Valehteleminen on heidän valtansa elinehto.
Joku PS ehdotti valheenpaljastuskoetta pakolaisille . Se voisi toimia myös politikoilla vaalien alla . Puhuuko totta vaalilupauksistaan.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Valheenpalajastuskokeissa on omat ongelmansa. Valheenpaljastus on harvoin yli 60%. Teknologiakaan ei paljoa auta, laitteet mittaavat vain henkilön fysiologisia reaktioita, jota voivat kieliä valehtelusta, mutta eivät suoraan kerro valehteliko henkilö vai ei.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Totta.Varmin tapa esim.Kansanedustajilla ja puolueille on vilkaista ennen vaaleja edm.tausta ,vaaliehdokkaiden ammatit .Lukea eduskunnan sivuilta valiokuntatyöskentelystä kunkin puolueen kannan eri asioihin.
Ei pettyisi niin pahasti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset