Ihmismielen ihmettelyä Luonne on ihmisen kohtalo. (Herakleitos)

Terrorismi yksilöpsykologiasta käsin

Mikä ajaa henkilön terroristitekoihin? Tähän kysymykseen on todella vaikea löytää mitään selkeää vastausta. Ensinnäkin, terroristit eivät yleensä vapaaehtoisesti osallistu tutkimuksiin ja tutkimalla heidän toimintaansa ulkopuolisena tutkijana voi johtaa virheellisiin johtopäätöksiin. Ottaen huomioon edellä mainitut ongelmat terrorismia tutkittaessa, ovat psykologian tutkimukset terrorismista enemmänkin teorioita ja lausuntoja kuin luotettavaa tiedettä.

Psykologit ovat vuosia tutkineet terroristien yksilöllisiä ominaisuuksia ja ovat yhtä mieltä siitä, että useimmat terroristit eivät ole missään perinteisessä mielessä patologisia. Lisäksi terrorismin syyt eivät välttämättä aina ole ideologisissa taustatekijöissä, vaan tiettyjen yksilöiden alttiudessa turvautua väkivaltaan. Yksilöpsykologiassa kiinnitetään huomiota kehityshistorian tekijöihin, jotka johtavat väkivaltaiseen käyttäytymiseen. Väkivaltateon taustalla on samoja tekijöitä kuten lapsuudessa koettua väkivaltaa ja laiminlyöntiä. Kasvuympäristö on voinut olla väkivaltaa hyväksyvä ja ääriasenteita ruokkiva. Lisäksi useiden terroristien lapsuudesta löytyy väkivalta- ja muita traumakokemuksia. Myös erilaiset yhteiskunnalliset tekijät, kuten taloudellinen eriarvoisuus, sosiaalinen epätasa-arvo, kulttuuriset ja alueelliset erot, voivat luoda väkivallalle otollisen tilanteen.

Henkilöt, jotka ovat eläneet väkivaltaisissa kasvuympäristöissä, saavat mallin ratkaista konfliktit asein ja väkivallalla. Köyhyys, työttömyys, sosiaaliset ongelmat saattavat myötävaikuttaa ääriliikkeisiin ajautumisen. Fanaattinen ideologia tarjoaa kyseisille henkilöille yksinkertaisia vastauksia ja mahdollisuuksia kuulua johonkin ja seurata sokeasti auktoriteettia.

Horganin mukaan henkilöt, jotka ovat alttiimpia terroristiryhmien rekrytoitavaksi ja radikalisoitumiseen ovat:

- Vihaiset, vieraantuneet, vailla äänioikeutta olevat henkilöt
- Henkilöt, jotka uskovat, että heidän nykyinen poliittinen osallistuminen ja aktiivisuus ei anna heille valtuuksia      saada aikaan todellisia muutoksia
- Henkilöt, jotka tuntevat tarvetta ryhtyä toimiin eikä vain puhu ongelmista
- Henkilöt, jotka uskovat, että väkivallan harjoittaminen valtiota vastaan ei ole moraalitonta
- Henkilöt, jotka saavat ystäviltä tai perheeltään kannustusta asiaansa
- Henkilöt, jotka uskovat, että liittyminen liikkeeseen tarjoaa erilaisia sosiaalisia ja psykologisia palkintoja kuten    seikkailua, toveruutta ja identiteetin syventämistä.

Useimmat terroristit ovat nuoria miehiä. Nuoruus voi olla psykologisesti haastavaa aikaa, ihminen etsii omaa identiteettiään ja paikkaansa maailmassa ja samalla hän on haavoittuvainen ja altis erilaisille vaikutteille. Ryhmään liittyminen voi auttaa oman paikan löytämisessä ja vahvistaa nuoren identiteettiä. Tämä on yksi syy, miksi monet nuoret ovat alttiita uskonnollisille ääriliikkeille. Ääriliikkeet ja terroristiryhmät tukevat nuorten ideologeja, sekä tarjoavat mahdollisesti perherakenteista mallia olevan kodin syrjäytyneille nuorille. Ääriliikkeisiin liittyminen voi myös osittain olla nuoren reaktio materialismia vastaan.

Kun henkilö omaksuu ääriliikkeen ideologian, hän alkaa nähdä maailman abstraktina, suoran havainnoinnin sijaan. Lisäksi henkilön maailmankuva muodostuu käsitteistä, jotka erottavat hänet havaittavissa olevista kokemuksista. Tämä johtaa siihen, että henkilö alkaa näkemään myös ihmiset abstrakteina, käsitteellisinä yksikköinä konkreettisten yksilöiden sijaan. Tämä on vaarallinen ilmiö. Henkilön oikea maailma alkaa sekoittua keskenään, eikä hän enää erota  todellisuutta mielikuvituksesta.

 Pohdintaa

Terroristiteko lähtee yksilöstä, mutta kukaan meistä ei ole saari. Siihen miten meistä on tullut juuri tällaisia, vaikuttaa niin perimä, persoonamme kuin sosiaalinen ympäristömme. Nuoret, erityisesti syrjäytyneet nuoret miehet näyttävät olevan kaikkein alttiimpia terroristiryhien rekrytoitavaksi. Tämän vuoksi olisi tärkeää kiinnittää huomiota syrjäytyneisiin nuoriin. Terrorismin tarkastelu yksilöpsykologiasta käsin on hyödyllistä, että ymmärrämme, mistä moinen käytös kumpuaa, mutta se ei yksinään riitä selittämään tekoa. Yksilöpsykologian lisäksi terrorismia tulee tarkastella ryhmädynamiikan kautta, jotta saavutettaisiin laajempi näkökulma asiaan.

(Kirjoitus on julkaistu myös blogissani: www.saarahuhtasaari.vuodatus.net )

Lähteet & Viitteet:

Haapasalo, J.  (2008). Kriminaalipsykologia. Jyväskylä: PS-kustannus.

Horgan, J. (2014). The Psychology of Terrorism. New York, NY. Routledge.

Psychology of Today (2015). The Psychology of Terrorism. Haettu: https://www.psychologytoday.com/blog/wired-success/201511/the-psychology...

Scientific American (2016). Special Raport. The Psychology of Terrorism. Haettu: https://www.scientificamerican.com/article/special-report-the-psychology...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Terroristit on tavallisia ihmisiä, jotka toimivat olosuhteiden edellyttämällä tavalla. ISIS terroristeja kannattaa verrata toisen maailmansodan pommikonelentäjiin, mukaan lukien atomipommittajat, jotka myös olivat 100% terroristeja. Trump on luvannut käyttää tarvittaessa atomipommeja. Joukkotuhoaseet ovat terroriaseita, eli Trump on potentiaalinen terroristi. Itse olen saanut armeijassa terroristikoulutusta. Siis, terrorismi on sisällä ihmisen (ainakin miehen) perusluonteessa ja se tulee esiin jos olosuhteet muuttuvat sille suotuisiksi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Terroristit on tavallisia ihmisiä, jotka toimivat olosuhteiden edellyttämällä tavalla."

Jos syy olisi vain olosuhteissa, niin silloin kaikki tai ei kukaan samoissa olosuhteissa elävä ryhtyisi terroristiksi.

Jos ajattelemme esimerkin vuoksi vaikkapa Suomea toissa vuonna kun Suomeen tuli suuri määrä pakolaisia, niin jotkut suomalaiset alkoivat polttaa vastaanottokeskuksia ja jotkut toiset eivät.

Uskon, että blogitekstissä mainitut henkilökohtaiset taustat ja tuntemukset omista vaikutusmahdollisuuksista normaalin politiikan kautta olivat taustalla vaikuttamassa siihen, miksi eri ihmiset reagoivat samoihin olosuhteisiin eri tavoin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ehkä ajattelemme käsitteen olosuhde eri tavalla. Kaksi henkilöä täsmälleen samassa paikassa saattaa olla erilaisissa olosuhteissa erilaisten taustojensa takia, eli olosuhde on suhteellinen käsite.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #5

Olet oikeassa. Muistan itse joskus ajatelleeni tästä sellaisen esimerkin, että kaksi samassa perheessä syntynyttä ja kasvanutta veljestä voivat kokea lapsuudenympäristönsä erilaisina jo pelkästään siitä syystä, että toinen on isoveli ja toinen on pikkuveli.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #6

Syntymäjärjestyksellä on väliä, tutkimukset ovat löytäneet yhteyksiä persoonallisuuden ja syntymäjärjestyksen välillä.
Juttu esim. Hesarissa: http://www.hs.fi/elama/art-2000002897260.html

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Olosuhteet tosiaan muokkaavat ihmistä suuntaan tai toiseen. En kuitenkaan näkisi, että terrorismi olisi suoraan miehen "perusluonnetta", mutta riippuu tietty siitä miten terrorismi määritellään (?)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Terrorismi tarkoittaa omien poliittisten tarkoitusperien ajamista kylvämällä pelkoa väestön keskuuteen.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #4

Tuon määritelmän mukaan kaikki Nato-intoilijat täällä puheenvuorossa noudattavat terroristi-vaistojaan, koska hakevat turvaa Naton ydinaseista.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #4

Terrorismi on myös pelottelua ja uhkailua, väkivallan harjoittamista, toisten vahingoittamista joko yksilön tai ryhmän puolesta.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Sota-aikana ihmiset tekevät terroritekoja ihan pelkästä esimiehen käskystä. Ei siihen sen kummoisempaa psykologista syytä tarvita.

On myös muistettava, että toisen terroristi on samaan aikaan toisen kansallissankari.

Stalinko mahtoi aikoinaan luonnehtia että jos tapat kymmeniä, olet terroristi, mutta jos tapat miljoonia, olet valloittaja?

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari

Sotatilanteessa eivät mitkään normi säännöt päde.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ei, mutta esim. ISIS käy omasta mielestään sotaa länsimaita vastaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #12

Ja USA käy "sotaa terrorismia vastaan"... (Ja media levittää hysteeristä pelkoa terrorismia kohtaan, jotta kansa saataisiin suostumaan erinäisiin "turvallisuustoimenpiteisiin"...)

Pakosta tulee välillä mieleen, että mikä taho loppujen lopuksi mahtaa se suurin terroristi ollakaan.

Käyttäjän SaaraHuhtasaari kuva
Saara Huhtasaari Vastaus kommenttiin #12

Juha-Pekka: Se tekeekin heistä vaarallisen ja arvaamattoman.
Janne: kenelläkään ei oikein ole ”puhtaat jauhot pussissa".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset